De Fernhoutstoel

De stoel is het product van een samenwerking tussen kunstenares Florence Fernhout en Firma Raaf.
Florence Fernhout, zus van Bob Fernhout, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem met als afstudeerproject de houtsnede-druk “Het Bureau 1” (2001). De druk toont een deel van haar ouderlijk huis met “The London Desk” en een armstoel ontworpen door C.A. Lion Cachet (1864-1945). In de latere werken “Het Bureau 2-5” komen deze motieven terug.

De familieband met Lion Cachet, overgrootvader van Florence en Bob, en het gebruik van deze originele stoel leidde tot het idee om een serie Fernhout-stoelen te vervaardigen met elke versie verfraaid met snijwerk afgeleid van de werken “Het Bureau 1-5”.

In maart 2016 werd begonnen met de constructie van de eerste Fernhout-stoel uit teakhout. De originele stoel, gebruikt voor de houtsneden, werd op schaal nagetekend en vormde de basis waarop onderdelen voor de serie Fernhout-stoelen werden gemaakt. Met trots werd de creatie geëxposeerd op de tentoonstelling in Pulchri, Den Haag. De vele bezoekers reageerden enthousiast; commentaren in de plaatselijke pers waren lovend.

Kort hierna werd gestart met de constructie van de 2e Fernhoutstoel, deze keer vervaardigd van Coromandelhout. Het resultaat werd geëxposeerd op de tentoonstelling “Meesterlijk design en ambacht-beurs” in de Westergasfabriek, Amsterdam (november 2016). Deze hoog aangeschreven beurs trok vele
bezoekers en de combinatie van beide Fernhoutstoelen en de ets “Het Bureau” oogste veel waardering.

De reproductie van voorwerpen uit een recent verleden gecombineerd met een nieuwe artistieke invulling en hoogwaardig vakmanschap maakt de Fernhout-stoelen tot een perfect visitekaartje van Florence Fernhout en de firma Raaf. Samen met de uitgebreide kennis en vaardigheid van restauraties van houtwerk uit heden en verleden maakt dit project firma Raaf tot de juiste partner voor al uw hoogwaardig houtwerk!